Etikett02-att-adoptera
Läst 2538 ggr
Grodan
2009-02-26, 20:32

svenska adoptioner

Hur går det till med svenska barn som adopteras? Hur vanligt är det?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Cezanne
2009-02-26, 21:21
#1

Det är väldigt ovanligt, kanske ett tiotal barn per år. Jag har jobbat i samma kommun i fem år och vi har inte haft ett enda svenskfött barn som adopterats bort under den tiden.

Vill man adoptera bort sitt barn säger lagen att mamman måste ha hämtat sig från förlossningen och som riktlinje i förarbetena anges sex veckor. Vill mamman åka hem från förlossningen utan att ta med sig sitt barn placerar socialtjänsten det i jourhem under betänketiden. Man kan tycka att det är bra att placera barnet i det tilltänkta adoptivhemmet, men om socialtjänsten får veta vem pappan är måste han också tillfrågas och han kan motsätta sig adoptionen. Jag vet fall där barnet placerats hos de man tänkt skulle få adoptera det men så har pappan satt sig emot adoptionen men inte velat ha barnet boende hos sig så det har blivit en fosterhemsplacering istället.

När mamman har tänkt färdigt och fortfarande vill adoptera bort sitt barn är det domstolen som beslutar om de tilltänkta adoptivföräldrarna ska få adoptera barnet och mamman har rätt att ångra sig och överklaga beslutet.

För att få ta emot ett svenskfött barn för adoption krävs samma godkännande från socialnämnden som för att få ta emot ett utländskt.

Grodan
2009-02-26, 23:53
#2

Så adoption av svenska barn finns nästan inte. Barn som omhändertas av socialen hamnar de i fosterhem bara då?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Cezanne
2009-02-27, 00:23
#3

#2 Det stämmer!

Grodan
2009-02-27, 00:28
#4

varför?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Cezanne
2009-02-27, 08:28
#5

För att lagstiftningen är utformad så!

Imasy
2009-02-27, 11:12
#6

Men om man inte vill ha sitt barn, så tycker jag på något sätt att man har förlorat rätten till sitt barn.

Tycker det låtert jättehemskt att man kan kasta ut sitt barn och sedan ha en massa betänketid om man vill ha tillbaka barnet igen. En normalt funtad förälder skulle väl aldrig kasta ut sina barn öht?

Men en sådan mamma som vill adoptera bort först, men sedan ångrar sig, får hon någon form av hjälp ifrån socialtjänsten etc? Alltså form av vård/terapi eller liknande?

Tycker ju att någonstans måste det ju finnas ett "fel" om man gör så. Och har man kastat ut sitt barn en gång, finns det då några garantier att man kan ta hand om barnet under hela dess uppväxt med allt vad det innebär?

Cezanne
2009-02-27, 11:25
#7

Man kan vara förvirrad under graviditeten och efter förlossningen. Lagstiftningens tanke är att man ska få tid att tänka efter ordentligt innan man fattar ett så livsavgörande beslut.

Jag har träffat på flera unga mödrar som upptäckt graviditeten sent och funderat över att adoptera bort barnet men som sen inte gjort det när barnet väl fötts och de har fått tänka igenom sin situation ordentligt.

Upp till toppen