övrigt

Påsk

2009-04-09 00:24 #0 av: giffan

Påsk (hebreiska ??? - pesach "passera", "gå förbi") är en av de största årliga högtiderna inom judendomen. Inom kristendomen är påsken den största högtiden under det kristna kyrkoåret. Påskdagen infaller sedan år 325 alltid första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. År 2010 är det den 4 april.

Den kristna kyrkan firar påsken till minne av Jesu död och uppståndelse, ett firande som sedan 300-talet är utsträckt till en hel vecka (stilla veckan) med palmsöndagen, dymmelonsdagen, skärtorsdagen, långfredagen och påskdagen. Den viktigaste gudstjänsten är av tradition påsknattens, då också dop eller doplöftesförnyelse kan äga rum. Påsken innehåller det liturgiska firandet av den kristendomsspecifika övertygelsen att den historiska gestalten Jesus Kristus är identisk med Gud, världsalltets skapare,och därför, tre dagar efter det att han blivit avrättad och begravd, väckte sig själv till liv igen; de kristna kyrkorna räknar detta som en gemensam och grundläggande bas i sitt trossystem.

 

Tidpunkten för firandet

Tidpunkten för påskens firande har varierat. Enligt judisk kalender (som är en månkalender) firas påsken den 14:e dagen i vårmånaden Nisan, då det alltid är fullmåne. De kristna började snart att flytta påskfirandet till påföljande söndag, den dag de menar att Jesus uppstod. Vid Första konciliet i Nicaea år 325 beslöts att påskdagen alltid skall infalla första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

 

Lite förenklat kan man säga att Påskdagen infaller första söndagen efter den fullmåne som infaller på eller närmast efter vårdagjämningen (20 mars).

 

Artikeln är från wikipedia

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2009-04-09 00:25 #1 av: giffan

Hur firar ni eran påsk??

Eller firar ni inte alls?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2009-04-12 01:51 #2 av: giffan

Ingen som varken firar påsk eller inte??

Här har vi promenerat upp till sjön spm ligger någon km ut i skogen. Jätte fint väder och hunden älskar att bada.

Väl uppe vid sjön hittade uingarna påsk ägg, de bara låg där, precis som att någon glömt dem.. Snacka om att de blev förvånade. Vi tände en eld och eldade lite pinnar å kottar, samt allt godis papper som blev.

Nästa gång vi går dit ska vi ha korv med oss!

Underbar dag har vi haft iaf, kanske inte så påsklikt, men trevlig med vackert väder.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2009-04-12 09:45 #3 av: Tatsja

Firar mer jul än påsk. Fast det är klart. Barn och barnbarn får ju ägg av mig. Sen måste man ha lite hemma för alla påskkärringar och påskgubbar som knackar på dörren. De vet att jag aldrig låter dem gå utan godis.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-04-13 15:08 #4 av: Buffaomini

har inte firat påsk på flera år
jag har jobbat nu under påsk. det är den enda jag känner att jag vill göra, även om jag gärna hade varit ledig med min sambo
men vi behöver alltid pengar så...
jag tror att jag kommer uppskatta påsken igen när man har barn..

Anmäl
2009-04-14 22:19 #5 av: Tussebus

Hrmm...jag firade påsk genom att jobba. tors, lör,sönd, månd jobbade jag. Fast jag frågade faktiskt en av mina boende (jobbar på ett ålderdomshem) om hon varit på Blåkulla.

-Ja, jag letade efter dig men jag hittade dig inte! Det var en massa fula kärringar där, men det var väldigt trevligt! God mat var där också, sa hon.

Anmäl
2010-04-01 12:37 #6 av: giffan

Nu är det påsk igen!

Önskar er alla en god tur till blåkulla..

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-04-04 20:36 #7 av: dextrosol

HITTAD!!!

Anmäl
2010-04-04 20:38 #8 av: giffan

Grattis! Fortsätt leta efter flera!

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2010-04-05 12:42 #9 av: lillsandra

vi firar påsk. vi e väldigt traditonsbundna i min familj, vilket jag tycker e super mysigt. i påsk var tyvärr mamma i toscana. men vi bjöd över moster på en smarrig påskbuffe. det vankades bla sill, solöga, jansson, sparris med äggsås, lamm, goda ostar etc. sen till kaffet och påsktårtan så delade vi ut påskäggen och presenterna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.