Etikett18-övrigt
Läst 2942 ggr
MoiraIne
2009-04-23, 20:59

Världens buffe!

Oj va spännande det skulle vara att göra en buffe, med rätter från de olika länder vi kommer ifrån här på Adopterade. Kanske finns någon rätt som är känd eller karaktäristisk från ditt ursprungslang, eller kanske seder runt matkulturen som vore kul att känna till?

Här tänkte jag att vi kunde lägga ut recept eller berätta om matkulturer. Sen kan vi ha en buffe som bjuder på mat och visar matkulturer från alla världens hörn!

MoiraIne
2009-04-23, 21:11
#1

På restaurang Arirang i Sydkorea serveras:

Bulgogi (4 port)Tillagningstid: ca 30 minuter

Ingredienser: 800 gram nötkött
4 dl rundkornigt ris
1 huvud grönsallad
0,3 dl (lätt) sesamolja
1 dl koreansk soja, alt japansk som spädes med 1/4 kokt vatten
3 st gul lök(ar)
1,5 st purjolök(ar)
2,5 msk socker, eller fruktsocker
3 st vitlöksklyftor, pressade
svartpeppar

Tillagning
Skär köttet i tunna skivor. Använd gärna innanlår eller entrecôte. Ta bort allt synligt fett.

Finhacka 2 msk gul lök och en halv purjolök. Blanda ihop det hackade med sesamolja, soja, vitlök, socker och svartpeppar. Detta blir marinaden. Låt köttet marinera i 30 min till 1 timme (det kan även ligga längre).

Skär 2 st gula lökar och en purjolök i tunna, vackra skivor. Koka riset. Stek köttet tillsammans med lök och purjolök på hög värme. Eftersom det är så tunt skivat så går det på någon minut.

När det är dags att äta tar man ett salladsblad, lägger på ris, kött och grönsaker och gärna lite Gochoo Jiang-sås (det är en lagrad chili-pasta, finns på asiatiska butiker). Man rullar ihop salladsbladet till ett paket och äter.

Smaklig måltid!

Receptet finns på:                                         http://www.tasteline.com

giffan
2009-04-23, 23:19
#2

Det där lät gott. I USA vet jag inte direkt om det finns någon mat som är rent amerikansk. Det mesta kommer faktiskt från europa.

Men på de flesta amerikanska matbord så håller sig dock kalkonen fast när det varje år firas thanksgiving över hela landet. I bara Usa konsumeras fyrtio miljoner kalkoner enbart över thanksgiving helgen. Kalkonen serveras vanligen tillsammans med sås och fyllning, tillbehören varierar sedan över landet, på östkusten äter man t.ex. ostronfyllning medans södern har majsbröd i sin. Tranbärssåsen görs av färska eller frusna bär och serveras tillsammans med sötpotatis, smör, grönsaker, sallader, pickles och olika sorters bröd.

Till dessert äter man ofta en traditionell pumpapaj med vispgrädde.

Här kan man läsa mera om amerikansk mat.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

MoiraIne
2009-04-24, 00:02
#3

40 miljoner kalkoner! Gee, det är ju en helt ofattbar mängd!

Har du den traditionen hemma också, till thanksgiving?

giffan
2009-04-24, 00:17
#4

Nää faktiskt inte… vi är jätte dåliga på att fira högtider överhuvudtaget. Men har haft kalkon till jul någon gång (min hund vann en kalkon) Jisses, det var mat hur länge som helst.

Annars är jag ju duktig på att äta på Mc:Donalds!

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

MoiraIne
2009-04-24, 01:16
#5

hehe, ja det är ju amerikanskt det med :)

giffan
2009-04-24, 01:28
#6

Fast egentligen inte. Hamburgaren kommer från europa.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

MoiraIne
2009-04-24, 13:55
#7

jodå, men mackedonalds e ju amerikanskt så det skriker om det Glad

giffan
2009-04-24, 15:46
#8

Ja det har du rätt i. Sen finns det så mycket mat som man tror är amerikanskt, men som faktiskt kommer från europa.

För övrigt ser det ut som om vi får en liten buffe här.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

MoiraIne
2009-04-24, 18:21
#9

mhm, bulgogi, kalkon och hamburgare…vart e allt folk?

giffan
2009-04-25, 00:39
#10

Kanske inte hungriga Skrikandes

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

MoiraIne
2009-04-25, 01:26
#11

eller kanske saknas nåt att dricka till Tungan ute

giffan
2009-04-25, 10:11
#12

Ja… sant, vad dricker man till "din" mat?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

MoiraIne
2009-04-25, 20:22
giffan
2009-06-18, 01:06
#14

Puttar upp, någon som vill vara med i våran buffé?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Buffaomini
2009-07-05, 19:09
#15

guatemalas matkultur påminner mycket om mexicos - tacos och tortillas. Ris, bönor och kött är vanligt bland basmaten.

Pepian - är en specialite. en kryddigsås, uppblandad med grönsaker och kyckling.

giffan
2009-07-06, 00:58
#16

#15 Oj det låter gott. Det får vi lägga till på bordet.

Vad dricker man till? Vet du?

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Buffaomini
2009-07-06, 18:33
#17

hmm, mkt öl och alkohol drycker, men även mkt kaffe konsumeras.

giffan
2009-10-11, 02:25
#18

Vi serverar alltså:

Bulgogi

Kalkon

Hamburgare

Pumpa paj

Tacos och tortillas

pepian

Någon som har mera till våran Bufé??

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Upp till toppen