Etikett02-att-adoptera
Läst 2730 ggr
Jennifersthlm
2009-01-12, 16:38

hur lång tid innan allt klart...

Hejsan! Undrar hur lång tid det tar från att man börjar ansöka tills man "får" hem ett barn! ca tid?

xinluo
2009-01-12, 18:11
#1

Det är jättesvårt att säga. Först har sos väntetider för att få starta hemutredningen. SEn är det olika väntetid beroende på vilket land man väljer. När hemutredningen är klar så ska det upp i rätten för godkännande sen ska det fixas en massa intyg och sättas ihop till en akt. En del länder har väntetid innan man kan skicka ansökan til landet, sen återstår väntan på att man blir utvald/matchad med ett barn. Så var det för oss när vi adopterade från Kina via Barnens vänner 2002.

Det bästa du kan göra för att få veta hur det är nu är att kontakta en adoptions organisation.

Kerstin

"Vandra i skönhet"

Kram Xinluo

Cezanne
2009-01-12, 21:23
#2

Hemutredningen ska inte upp i rätten utan till socialnämnden.

Snitttiden nu från godkännande av socialnämnden till man kommer hem med sitt barn är nu tre år men det är väldigt olika beroende på vilket land man väljer.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

xinluo
2009-01-12, 22:15
#3

Oj. Det blev ett fel där ja. Tur att du såg det Cezanne och rättade till det…..

"Vandra i skönhet"

Kram Xinluo

Jennifersthlm
2009-01-13, 14:05
#4

okey, tackar!!

Yuan-Yuan
2009-01-25, 11:13
#5

Beror också på hur gamla barn ni önskar, om ni kan tänka er barn med  något särskilt behov eller syskon. Till vissa länder kan ni skicka in papper omgående efter att ni fått medgivande om ni kan tänka er något av ovanstående.

För oss kommer det ha tagit ganska precis 2 år från det att vi började kursen tills barnen är hemma, då kunde vi tänka oss äldre barn, syskon och vissa särskilda behov.

Kan ni enbart tänka er frisk liten bebis måste ni nog bereda er på en lång väntetid. Ett genomsnitt när man tittar på länder verkar vara 12-24 månader i kö hos adoptionsorganisationen och sedan minst 2 år i kö i landet. Undantaget är t ex Kenya som har kort väntetid både i Sverige och i landet, men de har krav på lång vistelsetid, tror att man skall räkna med 6-8 månader. Men vilket äventyr….. Vi var inne på det innan vi fick frågan från Taiwan.

giffan
2009-01-25, 12:37
#6

#5

Visstelsetid, menar du att länderna har krav på att man ska visstas i landet en viss tid för att få adoptera?

Det för ju onekligen med ännu större kostnader, man måste ta tjänstledigt mm.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Yuan-Yuan
2009-01-25, 17:06
#7

Ja, det är krav på vistelsetid i vissa länder. Kenya är nog värst men det är ganska vanligt att man får vara i landet en tid, alltfrån några veckor till månader.

I Kenya får en av föräldrarna föräldrapenning eftersom man har barnet i sin vård, men visst är det kostsamt. Å andra sidan är det spännande samtidigt, att få leva i sitt barns ursprungsland, lära sig kulturen. Vi var inne på detta innan det blev Taiwan. Jag menar, man reser jorden runt på semester, köper hus, bilar och allt möjligt. Var var nog villiga att dra åt svångremmen, leva billigt, ta ett lån och göra detta. Vilken upplevelse!!! Hade nog varit svårare om vi redan haft barn sedan tidigare, då har man ju försörjningsbörda på ett annat sätt.

giffan
2009-01-26, 00:01
#8

När du säger det så vet jag om föräldrar som kan berätta ganska mkt om sina barns hemländer då de vistats där en period i samband med adoptionerna.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Upp till toppen