övrigt

Surrugatmoderskap

2011-04-20 11:40 #0 av: MajaL

I denna artikel kan du läsa om surrugatmödraskap. Hur går det till? Är det lagligt i Sverige?

Ibland kan ju två människor av olika anledningar inte få egna barn. Surrugatmödraskap tas ibland till som metod för att uppfylla drömmen om barn.

Hur går det till?

Ja vad är surrogatmoderskap egentligen?

När man pratar om surrogatmoderskap så talar man ofta om två olika former. Vissa menar att en äggdonation kan ses som en typ av surrogatmoderskap.

Det vi oftast tänker på är dock den klassiska varianten; att en kvinna anlitas för att bära ett barn åt en annan familj.

Är det lagligt i Sverige?

Nej, är svaret på denna fråga. Det är inte lagligt att agera surrogatmamma i Sverige genom att bära ett barn åt någon annan. Det finns olika små "fuskvägar" att gå, men det är rent juridiskt inte lagligt att föda en annan kvinnas barn i Sverige.

Kvinnor från Finland har exempelvis kring gått lagen genom att man låtit pappan (från Sverige) adoptera barnet själv, efter att kvinnan (surrogatmamman från Finland) föda i Sverige. Efter födseln har surrogatmamman frånsagt sig allt intresse för barnet.

På så vis har par lyckats få ett barn via surrogatmoderskap med surrogatmamma från Finland.

Äggdonation är dock lagligt i Sverige.


Källor:

*Länk*

*Bilder med tillstånd från*

Anmäl
2011-05-02 22:53 #1 av: giffan

Oj vad bra artikel, kul att läsa!

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2011-05-03 10:11 #2 av: MajaL

Tack! Roligt att du tycker det. =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.